Sevilla farm + tislaamo
Se oli reissu, joka jää todella muistojen kirjoihin. Wau! Sain kutsun tulla pitämään puhe Young Living Euroopan kesähaasteen 2019 voittajille Sevillaan, Espanjaan.
Tuntui hyvältä lähteä täältä syksyisestä ja vähän pimeästä säästä lämpöön ja itse asiassa kiersin Islannin kautta, koska olin sielläkin kutsuttuna inspiroimassa ihmisiä.
(Sidenote: On hienoa olla inspiroimassa koko YL perhettä eri puolella maailmaa, vaikkakin kaikki se aika jonka siellä viettää on pois oman perheen luota ja arjesta, mutta se mitä saa takaisin on niin moninkertaisesti - ettei sitä voi sanoiksi laittaa).
FARMI
Tiistaina meillä oli farmi ja tislaamopäivät. Aamulla pakkauduimme minibusseihin, jotka vei meidät Melia Sevilla hotellilta n.1h vuoristoon päin. Menimme ensin yhteen osaan luonnonpuistoa, jossa Cistus kasvaa villinä. Puisto on nimeltään Area Recreativa Cortijo El Berrocal ( Parque Natural Sierra Norte).
Puiston parkkipaikalle saavutessamme, kuikuilimme siellä ympäriinsä ja ihmettelimme minne "keskelle-ei-mitään" olimme saapuneet.
Ympärillä kasvoi isoja puita, jotka ovat korkkipuita. Niistä espanjalaiset taikovat kaikkea ihanaa, kuten tapahtumaan osallistujatkin saivat kauniit YL kassit, jonka pohja oli tehty korkkipuusta.
Voit katsoa ja kuunnella myös videosta, jossa Cistuksen keräämisestä huolehtiva henkilö kertoo kasvista ja tästä paikasta. Löydät videon alla.
Sen jälkeen lähdimme kävelemään rinnettä ylöspäin...siellä oli niin raikasta hengittää suurten korkkipuiden alla... <3 kävelimme n.500-800m sellaisen vuoren rinteen päälle.
Siellä meitä odotti työmiehet sirppien kanssa ja he demostroivat meille, miten Cistusta korjataan.Cistus siis kasvaa villinä Espanjan luonnossa. Sen takia se täytyy korjata käsin (ei koneilla), jotta saadaan oikea kasvi tislaukseen. Cistus on siis kukka, joka kasvaa sellaisena ryöppyinä, pensaina maassa. Se tekee valkoisen kukan. Tislaukseen käytetään lehdet ja varret (ei kukkaa). Kasvin pinta on hyvin tahmea, verrattavissa voikukan maitoon - kun vartta tai lehteä pitää kädessä, niin käsi jää tahmeaksi. Se jo kertoi oivan käyttökohteen, iholla esiintyviin pieniin haavoihin tai nirhaumiin.
Cistus kerätään luonnosta kasoiksi, josta se kuljetetaan sitten tislaamolla. Tässä vielä muutama kuva Cistusvuorelta, kuten sitä kutsun ja sen jälkeen mennään tutustumaan tislaamoon.
SEVILLA TISLAAMO
TISLAAMO
Tislaamo sijaitse lyhyen ajomatkan päästä farmilta (tai sitten se vain tuntui lyhyeltä ajomatkalta, kun olimme niin innoissamme farmista :)!).
Paikan päällä meitä oli vastaanottamassa tislaamon johtaja sekä Young Livingin yksi farmivastaavista oli tullut USA:sta paikalle. Young Livingin farmijoukko kiertää tiloilta tiloille, viettäen aikaa heidän kanssaan, neuvoo, ohjaa ja tekee valvontaa siitä, että farmien toiminta on Siemenestä Sinettiin-lupauksen mukainen. Ja tietenkin, on mukana kehityskeskusteluissa jne. Tämä kyseinen nainen vastasi farmikokemuksista jäsenten näkökulmasta. Oletko jo nähnyt nettisivut, josta voit buukata vierailun Young Livingin kymmeniin farmeihin, ihan vaikka lomamatkan yhteyteen?
En muista hänen nimeään, mutta oli kiva kuulla häntä ja hänen kertomana, miten kaikki toimii ja mikä on hänen osansa porukassa.
Espanjan lakisyiden takia, emme saaneet ottaa videoita tai kuvaa Cistus tislaamossa, mutta pääsimme kuitenkin sinne sisälle itse katsomaan, miten kaikki toimii.
CISTUS TISLAUS
- 400kg Cistus kasvia menee kerätessä yht.n.6h.
- Eniten eteeristä öljyä on Cistuksen lehdissä.
- Cistus tislataan höyrytislauksella.
- Tislauspönttöön laitetaan 900kg Cistusta, 400l vettä ja höyry laitetaan pöntön alta tietyssä lämpötilassa.
- Sitä tislataan yht.5h putkeen ja päivässä he tekevät n.3 tislaussatsia.
- Kasvia tislataan joka päivä kesäkuusta lokakuuhun.
Kuinka paljon saa öljyä?
Esim. Jos laitetaan 1000kg Cistusta pönttöön tislattavaksi, siitä saadaan 860g eteeristä öljyä.
GARYN TARINA
Kun Gary tuli Espanjaan 1995 etsimään paikkaa Frankincense öljyn tislaukseen (tislauspönttöjä ei voinut viedä Somaliaan, jonka takia se piti löytyä jostain muualta). Kun hän oli tislaamossa töissä, hänellä tuli haaveri käteen ja lähettyvillä oli Cistusta. Kun hän koki Cistuksen voiman, ihmetteli hän suuresti, mitä se oikein on? Ja siitä lähti Young Livingin yhteistyö Cistus yhteiskumppanin kanssa.
Frankincense tislaamo
Siinä vieressä oli toinen tislaamo, jossa tislattiin Frankincensea, ja sinne pääsimme sisälle näkemään, kokemaan ja KUVAAMAAN kaiken.
Frankincense tuodaan Somaliasta, jossa se kasvaa villinä luonnossa. Se pakataan säkkeihin, jotka kuljetetaan Espanjan farmille. Kun tislausprosessi alkaa, Frankincense hartsi täytyy ensin liuottaa, koska se on kökkäreinä. Frankincense tislausprosessi kestää yht.16h, eli he tekevät 1 tislausrundin/vuorokausi.
Tislauspönttöön laitetaan 250kg Frankincense hartsia sekä vettä ja lämpöhöyry lämmittää pöntön ympärillä, ei alakautta pönttöön.