Luuliemi
No nyt. Nyt aloitettiin oikein terveysintoilijaksi :). Itse asiassa muistan monen sanoneen, miten terveellistä ja hyödyllistä elimistölle luuliemi on.
Lähdin etsimään tietoa, että mikä siinä nyt on niin hyvää? Tutkimusmatka alkoi ja lopulta jääkaapissa oli luulientä lasipurkeissa. :)
HISTORIA
Luuliemellä on pitkä historia, jopa yli 2500 vuoden taakse. Silloin luista haudutettua lientä käytettiin lääkinnällisesti. Huomattiin, että se oli oiva apu vilustumisen ja astman hoidossa (voin uskoa, koska maistui lämpimänä oikein herkulliselle!).
Luuliemi sanotaankin olevan mausteliemien äiti ja eikä suotta. Sen lähemmäksi aitoa ja alkuperäistä ei voisi enää päästä.
MIKSI LUULIEMI ON HYÖDYLLINEN?
- Kollageeni
Se on tärkeä aines, joka muodostaa yli 30% koko elimistön proteiineista ja 70% ihon proteiineista. Kollageeni on se, joka pitää ihon kimmoisana ja nivelet toimivina sekä luut vahvoina. Tiesitkö muuten, että kollageenin tuotanto kehossa loppuu n.40-vuotiaana. Kun sitä ikää lähestyy, on aika tarttua joko kollageenijuomaan (Bloom-kollageenijuoma Young Livingiltä!) tai tehdä itse luulientä.
- Vatsa ja suolisto
Luuliemessä oleva kollageeni hajoaa gelatiiniksi eli liivatteeksi ja se muodostaa suojaavan kalvon suolistoon ja vatsaan ja auttaa näin moneen vaivaan. Myös suolistobakteerit tykkää elää hyvinvoivassa suolistossa! Näin se myös edesauttaa ravinteiden imeytymisessä.
- Immuunijärjestelmän tukeminen
Kun suolisto on vahva, niin se vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmään.
- Haavojen parantuminen
Glysiini ja proliini ovat kehon oma ns."liima" ja niiden tehtävä on esim. parantaa haavat.
- Uni
Parantaa unen laatua
- Iho, hiukset ja kynnet
Gelatiini ja kollageeni ovat yhdet tärkeimmät työkalut iholle, hiuksille ja kynsille. Kun kyseiset ainesosat pääsee elimistöön nestemäisessä muodossa, niiden imeytyminen on paljon nopeampaa ja helpompaa.
- Puhdistaa elimistöä
Luuliemen sisältämät kalium ja glysiini tukevat sekä solujen että maksan puhdistumista.
Hyötykäyttö
- Kaikki osat käyttöön saalistetusta/kaadetusta eläimestä!
Kuten arvaat, lukiessani kyseiset hyödyt juoksin nopsaa pakastimelle ja hain sieltä ensimmäisen luupussin. Ostimme siis syksyllä 2021 ensimmäistä kertaa kokonaisen naudan, joten siinä tuli mukana myös luita.
En käytä kovinkaan ahkerasti reseptejä keittiössä, mutta kokosin teille ohjeen, millä itse keittelin luulientä ja hyvää tuli, todella!
LUULIEMI
- n. kilo naudan luita (lisäksi voi laittaa kanan luita, jos sattuu olemaan)
- 1rkl omenasiiderietikkaa
- 4-5 porkkanaa isoina lohkoina
- 4 sellerin vartta isoina lohkoina
- 3 valkosipulin kynttä
- pari sipulia halkaistuna
- 3 laakerinlehteä
- 2tl merisuolaa
- kylmää vettä niin paljon että luut juuri peittyvät
1. Laitoin luut leivinpaperin päälle uuniin . 30min ajaksi (170 astetta). Tämä lisää makua luihin.
2. Ota iso kattila ja peitä luut kylmällä vedellä. Lisää joukkoon etikka.
3. Anna kiehahtaa. Käännä lämpötila pienimmälle ja anna muhia n.20-24h. Sekoita parin ensimmäisen tunnin aikana muutaman kerran, ja sen jälkeen n.6-8h välein.
4. Lisää suola ja kasvikset viimeiseksi 6-8 tunniksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
5. Valuta valmis liemi tiheän siivilän läpi ja kaada se tiiviisiin purkkeihin. Jäähtyessään liemen pintaan nousee rasvakerros. Kaavi se pois, ennen jääkaappiin laittoa.
6. Lientä tuli yht. n.1 1/2l.
6. Liemi säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös säilöä pakastimessa myöhempää käyttöä varten.
MITEN KÄYTÄN LUULIENTÄ?
- Kastikkeiden, patojen ja keittojen pohjana
- Eväsretkelle lämmitän termospulloon. HERKULLISTA!
- Luu"jätteet" ovat sen verran pehmoisia, että Rosie-koira sai niistä itselleen herkkuruokaa.
KOKEILE SINÄKIN! Osta nauta pakkaseen tai käy kaupan kylmäaltaalta ostamassa laadukasta, luomu luuta!