Kanafarmari

10.01.2023

Nyt se alkoi :) nimittäin omien kanojen kasvattaminen ihan hautomisesta alkaen! Oletko miettinyt minkälaista se on? Mitä tarvitset? Onko se helppoa vai vaikeaa?

Kun lähdimme toteuttamaan tätä projektia, käytin apuna

a) meidän porukoiden antamia oppeja (heillä kymmeniä kanoja!),

b) selasin nettiä läpi (tosi huonosti infoa) ja

c) sitten kysyin somessa vinkkejä (sain huippuja vinkkejä!).

Sen olen oppinut taas kerran, että matkalla ja tekemällä oppii.

Kanojen kasvattaminen - idea lähti täysin liikkeelle siitä, kun mietittiin askeleita omavaraisuuteen sekä tietenkin, erinomainen juttu osaksi kotikoulua!

Miksi kirjoitan tästä tänne? Koska huomasin, että netissä ei ollut kovinkaan paljon vinkkejä tipujen hautomiseen ja hoitoon. Toivon, että meidän kokemuksemme antaa inspiraatiota kokeilla munien hautomista ja omien kanojen kasvattamista.

HAUTOMON HANKINTA

Seba sai joululahjaksi tipuhautomon. Selailin netistä jonkin verran ja huomasin että vaihtoehtoja on useita... tuli vaikeuksia päättää minkä näistä valitsemme? Kunnes sitten jouluaatto alkoi kolkutella ovelle, eikä ollut enää mahdollista tilata netistä, niin päädyin huristelee paikalliseen Hankkijaan, josta ostin tämän 12 egg incubator -hautomon. Tämä osoittautui ERINOMAISEKSI hautomoksi ja onkin nyt hautomassa kolmatta satsia meille tälle keväälle! Suosittelen erittäin paljon.

MUNAT HAUTOMOON

Hautomon mukana tuli myös todella hyvät suomenkieliset ohjeet munien hautomiseen, joten niitä seuraten me aloitimme urakan. Haimme 12 munaa vanhempieni kanalasta. Munat pestiin kunnolla ja laitettiin hautomoon. Laitettiin oikea lämpötila, vettä keskelle ja kone surraammaan.

21 PÄIVÄÄ

Munia haudutetaan n.21 päivää, kunnes sieltä alkaa tipuja kuoriutua.

Ensimmäiset 7 päivää ovat helppoja päiviä. On vain huolehdittava, että lämpötila pysyy normaalina (hautomossa digimittari) sekä kosteus (lisättävä vettä alatelineelle jos tarvis)

Kun seitsemän päivää oli kulunut, aloitimme munien läpivalaisun. Hautomon mukana on myös lamppu, mutta todettiin otsalampun tehokkaamaksi työvälineeksi, joten sillä läpivalaistiin. Tämä oli poikien lempparipuuhaa. Katsottiin lampulla, näkyykö munan sisällä verisuonia. 12sta munasta 11 jatkoi hautomossa ja yksi heitettiin pois. Myöhemmin vielä yksi otettiin pois, eli 10 jatkoi eloa.

7-21 päivää huolehditaan edelleen hautomon kosteudesta (lisätään vettä tarvittaessa) ja lämpötilan tasaisuudesta (helppo, kun digimittari).

KUORIUTUMINEN

21 hautomopäivän tienoilla lakoivat kuoriutua. ensin ykso, sitten toinen ja lopulta neljä munaa alkoi räksähdellä.

Annettiin niiden rauhassa siellä kuoriutua. Ja kun ensimmäiset tuli ulos munasta, niin ne oli märkiä ja ihan raukkoja. Kantta avattiin vain kerran päivässä, jottei märät tioput kylmet. Otettiin kuoret pois jotta on tilaa enemmän. Kuoriutuneet tiput jätettiin sinne vielä 16-24h, koska ne auttavat muita kuoriutumaan. Ne myös pärjäävät siellä oman ruskuaispussin ansiota.

Oli siistiä seurata tipujen kuoriutumista, harjotettiin sitä koko porukalla, melkeimpä 24h putkeen! Kun tiput oli 16-24h ikäisiä, tiput siirrettiin pois hautomosta lämpölampun alle laatikkoon. Ostettiin sellainen iso muoviastia, johon laitettiin purua pohjalle. Kiva laatikko sinne suojaksi, jonne saivat käpertyä. NingXia Red-pussilaatikko oli aivan täydellinen siihen!

Ekasta satsista jäi henkiin 7 ja toisesta 3.

TIPUJEN RUOKINTA

Tipuille ostettiin myös sellainen tippalukollinen vesiastia, joka laitetaan seinään roikkumaan. Näin vesi pysyy puhtaana ja tiput voi helposti juoda vettä.

Syömiseksi heille keitettiin kananmunan keltuaisia sekä sitten käytiin ostamassa tipuruokaa Hankkijasta.

3-4viikon vanhana ne muutti isompaan tilaan tuonne ulkovarastoon, jonne Brian ja pojat rakensivat niille lämpöeristetyn kanalan. Siellä ne nyt kasvaa ja varttuvat :)!

LOPPUSANAT

Muutama tipu kuoli, kun eivät pärjänneet tällä puolella maailmaa syntymän jälkeen.

Tehtiin myös pikku virhe siinä, että yhdistettiin eka ja toka satsi liian aikaisen. Isot tiput antoi selkäsaunaa kahdelle tipulle, jotka myös kuolivat. Oppi: Ei kannata yhdistää liian nopeasti eri kokoisia tipuja.

Lapsille tämä on ollut erinomainen oppikoulu. Ovat saaneet kasvattaa, hoitaa ja huolehtia, mutta myös nähdä ja kokea elämän loppumisen, kuoleman.

Lisää myöhemmin, kun laajennetaan meidän kanalaa ulos ja alkaa muninta! Kesää odotellessa siis!

Ekan satsin tipujen nimet :

Täplä, Kielo Orvokki, Kaino, Pippuri, Rakku, Viiru ja Rauha

Toinen satsi:

Teppo-setä,